No more Mr Nice guy

Är du en nice guy?

man Dec 14, 2021
De senaste månaderna har vi ca 60 män i Brödraskapet dykt djupare i konceptet Nice Guy. Det har bidragit till enormt många insikter, verktyg och ett liv med mindre kompromisser och mer kraft. Men vad är egentligen en Nice Guy? Har du Nice Guy syndromet och vad kan du då göra?
 
Konversationerna i ämnet både provocerar och väcker intresse. 

Här tänkte jag dela vad Nice Guy syndromet innebär och dela några enkla verktyg de 300+ män jag jobbat med senaste året använt med mycket bra resultat.
 
En nice guy är en man som bryr sig om andra, vill andras bästa, är självuppoffrande och strävar efter att göra andra personers liv perfekta.
 
Det låter ju bra men….

Drivkraften kommer ur rädsla att inte få kärlek, uppskattning och trygghet av människorna i sin omgivning. Det börjar ofta i tidig ålder när pojken tar ansvar för sin mamma, pappa eller syskon. Han försöker tillfredställa deras behov och tänker att när han fixat deras liv kommer de ge honom det han innerst inne önskar.
 
Han börjar ta ett föräldramöte ansvar som barn. Han går in i den vuxne omhändertagande rollen men saknar medvetenhet och kommuniktationsverktyg.
 
En nice guy navigerar inte sitt liv ur sina inre autentiska behov eller mål. Han använder indirekta och outtalade kontrakt (mer om det nedan). “Om jag tar bort alla problem i ditt liv ska du ge mig trygghet och kärlek.”
 
Det är en naturlig process att barn anpassar sig efter sina föräldrar och kulturens behov och förväntningar. Den medfödda rädslan ätt bli lämnad om vi inte rättar oss in i familjens kultur är naturlig och delvis hälsosam.
Nice Guy syndromet uppstår när pojkens slutar kommunicera sina känslor och behov. När anpassningen börjar handla om att manipulera och styra sina föräldrar, syskon eller andra för att få det han vill ha.
 
Han får inte den kärlek och bekräftelse han behöver för att känna sig trygg. Han ser att mamma eller någon annan har det jobbigt och han vill hjälpa till. Han vill vara sin mammas hjälte.
Han lever med en saknad och inre frustration. Hans värld är utmanande och långt ifrån tillfredställande. Han säger inte vad han vill för han vet inte. Han konfronterar inte andra och han vågar inte ifrågasätta vad andra tycker, tänker eller gör. För han är rädd att det skulle leda till att han blir lämnad.
 
Aspekter:
Nice guy är ett medberoende syndrom som inte behöver komma ur alkohol eller drogberoenden föräldrar. Det räcker att pojken ser att någon närstående inte har det bra och han vill fixa det.
 
För mig var det min mamma som var deprimerad och kände sig som ett offer. Jag tänkte då att jag skulle göra henne glad och skapa mening i hennes liv. Hon sade “ du är ljuset i mitt liv”. Jag sa då till mig själv att jag skulle vara glad och till lags så skulle hon ha kraft att älska mig.
 
10 vanliga symtom på medberoende
Att vara medberoende är ett beteende med flera olika symtom. Testa dig själv och se hur många av de vanligaste symtomen som stämmer in på dig, eller på någon du känner.
* Du vill gärna kontrollera någons missbruk och du upplever tomhetskänslor när du inte har någon att sköta om.

* Du har en negativ självbild och låg självkänsla.

* Du sätter ofta andras intressen före dina egna.

* Du ser sällan (eller aldrig) till egna behov.

* Du anpassar dig ständigt efter andras humör och vilja.

* Du engagerar dig lite väl mycket i andra och deras problem.

* Du är väldigt trogen och empatisk.

* Du har svårt att säga nej och sätta gränser.

* Du dras till destruktiva personer och har svårt att ta dig ur destruktiva relationer.

* Du har svårt med intimitet och att prata om känslor och behov.

 
Efter personlig intervjuer och coachingsamtal med tusentals män de senaste åren uppskattar jag att 95+% av svenska män har dessa tendenser. Skuggan är djup och det kan vara svårt att urskilja om det är ett medberoende eller autentisk generositet. 

En nice guy lever med en anspänning och förhoppning om att hans omtänksamhet ska resultera i något. Det gör att han har svårt att slappna av och känna in på djupet.
 
Genom att öka vår medvetenhet om vår inre Nice Guy får vi kraft och riktning, Vi blir autentiska och ger av oss själva utan att behöva något tillbaka. Människor i vår omgivning blir avslappnade och mer omtänksamma, ger oss mer kärlek.
 
Vad är en Nice guy och varför är han ofta så svår att upptäcka?
Bilden av en Nice guy kan vara en nörd i offerkofta, som låter alla köra med honom, och som aldrig säger ifrån. Även om detta mycket väl kan vara någon som lider av Nice Guy syndromet, är de flesta Nice guys svåra att upptäcka, och ofta framstår dom som motsatsen av en ”snäll kille”. En Nice guy kan vara fattig eller förmögen, utåtriktad eller introvert, ha en vacker fru eller leva i celibat. Det som utmärker en Nice guy är hans syn på sig själv och inre motiv.
Här är några av de mest utmärkande dragen för en Nice guy, för en del är bara ett par av dessa punkter sanna, medan för andra stämmer det in på allt. Nedan exempel är för att peka på det extrema och det är troligt att det är mer nyanserat i dig.
 
Frånvarande far, känslomässigt kontrollerande mor:
Nice guys har ofta en dålig relation med sin far (som ofta varit frånvarande, fysiskt eller känslomässigt), och har någon typ av känslomässigt beroende till sin mor. Han tar hand om och skyddar sin mor och försöker att inte vara ”som sin skitstövel till farsa”.
Denna familjedynamik leder ofta till att en Nice guy överanstränger sig för att vara sin kvinna till lags i ett förhållande, samtidigt som han bortser från sina egna behov för att ”inte vara lika självisk som sin far”.
 
 
Försöker vara alla till lags:
En Nice guy har ett starkt behov av att leva upp till förväntningar från sin familj, samhället och sin arbetsplats. I familjesituationer kan det leda till att han offrar sin egen tid och resurser för att hjälpa familjemedlemmar, till den grad att han själv inte hinner göra något han vill.
På arbetsplatsen kan det innebära att han alltid är den som jobbar över utan att kräva en löneförhöjning eller en högre position. I sitt lokala samhälle kan det innebära att han döljer sin politiska åsikt eller intressen av rädsla för att inte bli accepterad.
 
 
Perfektionist:
En Nice guy vill vara perfekt, men eftersom ingen människa är perfekt tvingas han ofta att skapa en fasad för att dom brister han har. Han tvingas upprätthålla en falsk fasad för att framstå som perfekt, och därför undviker han ofta möjligheter där han riskerar att misslyckas. En Nice guy är hellre medioker än att riskera ett offentligt misslyckande.
 
Svårt att erkänna och tillgodose sina egna behov:
En Nice guy har ofta svårt att ta ansvar för sina egna behov. Istället försöker han tillfredsställa alla andra, och hoppas att omvärlden ska ge honom det han behöver som tack. Denna inställning är inte uttalad utan snarare undermedveten. Mer om detta senare i ”hemliga kontrakt”.
Han fortsätter att slita mer än alla andra på sitt jobb utan någon belöning, men istället för att ställa krav eller bara byta jobb, håller han ilskan inne och jobbar vidare. Han gör allt för att hålla sin fru eller flickvän nöjd, men när hon vägrar ge honom sex eller bekräftelse, håller han det inne istället för att ge uttryck för vad han vill ha, eller bara göra slut.
 
Passivt aggressiva:
Eftersom en Nice guy sällan får ut vad han vill av livet, bär han ofta på mycket vrede inombords. När denna vrede till slut tar sig uttryck är det oftast genom passiv aggressivitet. I ett förhållande väljer han ofta att sura, ge henne små pikar, eller ”straffa henne” genom att låtsas glömma sina åtaganden.
En Nice guy uttrycker sällan sin ilska direkt, genom att säga vad det verkligen gäller. Om han tar på sig ett jobb för en kund, och känner att priset han gått med på är alldeles för lågt, väljer han att dra ut på projektet istället för att bara säga till kunden att han vill ha mer betalt.
Svårt att bygga relationer med maskulina män
En Nice guy har ofta några få nära vänner, antingen är dessa vänner också Nice guys, eller kvinnor. På arbetsplatsen är en Nice guy ofta killen som dom kvinnliga kollegorna tycker om att prata om sina problem med. Ibland säger dom saker som ”du är så snäll, en dag kommer du göra en kvinna lycklig”.
Han tror ofta att detta är en komplimang, när det i själva verket betyder ”jag tycker om att ventilera mina problem på dig, men jag skulle aldrig vilja vara tillsammans med någon som dig”. Eftersom han sällan eller aldrig umgås med maskulina män som tar vad dom vill ha, vet han inte om att det ens är möjligt.
 
Blir ofta ihop med kontrollerande eller känslomässigt oåtkomliga kvinnor:
En Nice guy tenderar ofta (omedvetet) till att bli tillsammans med kvinnor som är kontrollerande, känslomässigt oåtkomliga eller med en massa problem i bagaget. Enligt Dr Glover beror detta på att Nice guys ofta tvingats leva upp till kvinnors bedömningar under hela sin barndom och låter därför denna dynamik leva vidare i deras vuxna förhållanden.
Genom att bli ihop med en problemkvinna får han ett utmärkt tillfälle att göra ”goda gärningar” genom att lösa hennes problem. Dessutom blir hon beroende av honom vilket gör att han känner sig berättigad till hennes lojalitet och närhet. Tyvärr leder detta till att Nice guys sällan hamnar i relationer där deras egna behov blir uppfyllda, och de får sällan utrymme för att arbeta med sina egna djupare problem som gjort dem till Nice guys.
 
Använder sig av hemliga kontrakt:
Detta är ett av en Nice guys mest problematiska beteenden, och oftast är han inte medveten om det. Hans livsstrategi är att försöka vara alla andra till lags, och som belöning hoppas han få sina behov uppfyllda. I ett förhållande där han försöker få mer sex, kan detta ta sig uttryck i att han försöker göra alla sysslor i hemmet; laga mat, städa, diska och så vidare, i hopp om att hans kvinna ska vilja ha sex med honom som belöning.
I verkligheten får vi sällan vad vi vill ha ifall vi inte explicit ger uttryck för det. Det spelar ingen roll hur bra kvalificerad han är för ett jobb om han inte söker det. Ingen kvinna kommer ha sex med honom ifall han inte ger uttryck för sitt begär. Och ingen kommer respektera honom om han inte kräver respekt.
 
Vilka av dessa känner du dig igen i?
Jag har varit medveten om att jag är en Nice Guy i ca 8 år. Precis som vilka beroenden som helst börjar resan till det liv vi vill ha med uttalandet och accepterandet, ”jag är en Nice Guy.”
Vägen till ett liv av autentiskt kraft, mening och frigörandet av din potential fortsätter sedan genom att strategiskt dra gränser och gör mer av det som är viktigt för DIG.
 
Vill du dyka djupare och sluta bli kontrollerad av din Nice Guy och skapa det liv, sex och relationer du har potentialen att skapa? 

Nu har jag tagit fram en workshop som guidar män att få deras Nice Guy att sluta kontrollera dem så att de kan skapa det liv, sex och relationer de verkligen vill ha. 
 
 

Skicka ett medelande till oss.

Skriv din fråga eller meddelande nedan så hör vi snart av oss.